Angst voor flauwvallen

U bevindt zich hier: Flauwvallen Ľ Angst voor flauwvallen

Bang om flauw te vallen

Als iemand een paar keer flauw is gevallen, kan daardoor angst ontstaan om nog een keer flauw te vallen. Deze angst kan zo groot worden, dat dat weer leidt tot een paniekaanval.

Kenmerkend voor een paniekaanval is de denkwijze. Hoe vaker je denkt dat je gaat flauwvallen, hoe groter de kans dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Juist door deze angst wordt de kans op flauwvallen kleiner: het hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk gaat omhoog en de hersenen worden van voldoende zuurstof voorzien.

Soms vallen mensen ook flauw als er bloed geprikt moet worden. Angst voor injectienaalden en bloed is dan de boosdoener. Hier kan aan gewerkt worden, door te kijken welke emoties er precies aan de angst ten grondslag liggen. Op die manier kan over de angst worden heengekomen, waarna het flauwvallen in het vervolg achterwege blijft.

Als de angst niet overwonnen kan worden, dan is het raadzaam om situaties te vermijden waarbij u bang bent om flauw te vallen. Drukke, lange rijen en warme ruimtes met veel mensen kunnen dan bijvoorbeeld het beste vermeden worden. Bloedprikken is natuurlijk niet altijd te vermijden, maar als je vantevoren bij de arts of verpleegkundige aangeeft dat je bang bent, kunnen zij je geruststellen en de angst wegnemen.

Lees verder over flauwvallen van kinderen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen Ľ Angst voor flauwvallen

(advertenties)