Kinderen en flauwvallen

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Flauwvallen bij kinderen

Flauwvallen van kinderen

Kinderen lopen een groter risico om flauw te vallen dan volwassenen. Wanneer kinderen in de groei zijn, kunnen ze te maken krijgen met problemen met de bloedcirculatie. Hierdoor kan er onvoldoende bloed – en dus onvoldoende zuurstof – naar de hersenen van een kind stromen. Het gevolg is dat ze makkelijker flauwvallen. Bij het ouder worden verdwijnen deze klachten meestal. Andere mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld angst (een emotionele factor), een te lage bloeddruk bij warmte of zouttekort.

Wanneer een kind gaat flauwvallen, zal het daar direct voorafgaand vaak al tekenen van geven. Een beetje draaierigheid, zweten, bleek zien en misselijkheid zijn veel gehoorde symptomen direct voorafgaande aan het flauwvallen. Het is mogelijk om het flauwvallen dan te voorkomen, door het kind te laten zitten en zijn/haar hoofd tussen de knieėn te houden. Daardoor stroomt het bloed gemakkelijker en sneller naar het hoofd van het kind toe.

Wat te doen als een kind flauwvalt

Als een kind daadwerkelijk flauwgevallen is, is het het beste om het kind niet direct op te laten staan. Leg een kussen onder zijn of haar hoofd en zorg dat het kind niet in een rare houding ligt. Uiteraard moet er ook gekeken worden of het kind eventuele verwondingen heeft opgelopen door het vallen. Komt een kind snel weer bij, dan is er meestal niet zo heel veel aan de hand, maar bij twijfel is het verstandig om een arts te raadplegen.

Ook als een kind vaker flauwvalt zonder duidelijk aanwijsbare reden, is het verstandig om met de huisarts te overleggen. Die kan onderzoeken of er misschien meer aan de hand is.

Lees verder over flauwvallen tijdens de zwangerschap -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Flauwvallen bij kinderen

(advertenties)