Zwangerschap en flauwvallen

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Flauwvallen tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert uw lichaam. Het is niet alleen dat u in omvang flink toeneemt. Daarnaast zorgen alle veranderingen in uw lichaam ervoor dat u uzelf duizelig en licht in uw hoofd kunt gaan voelen. Het gebeurt zelfs regelmatig dat vrouwen flauwvallen tijdens hun zwangerschap.

Wanneer u zwanger bent dan past uw hele lichaam zich aan de zwangerschap aan. Om genoeg bloed door uw eigen lichaam en door het lijfje van uw ongeboren baby te pompen, zal uw hart harder moeten werken. Dit kan er in sommige gevallen voor zorgen dat een bepaalde houding of een bepaalde situatie ervoor zorgt dat uw bloeddruk verandert. Dit kan er dan weer voor zorgen dat u uw evenwicht verliest. U zou hierdoor ook flauw kunnen vallen.

Wanneer u tijdens uw zwangerschap het flauwvallen voelt aankomen, dan is het van belang dat u stopt met wat u op dat moment aan het doen was. Het beste kunt u even rustig gaan zitten. Het is van belang dat u helemaal niets gaat doen waarbij het kunnen behouden van uw evenwicht van belang is. Het beste kunt u blijven zitten tot u zich niet meer duizelig voelt. Wat ook een aanrader is, is om even iets te eten en te drinken.

Tijdens een zwangerschap zijn er enkele oorzaken waardoor u kunt flauwvallen. Wanneer u snel van houding verandert, bijvoorbeeld tijdens het snel opstaan of snel gaan zitten, kunt u flauwvallen. Ook wanneer u tijdens uw zwangerschap op uw rug ligt – na de vierde maand in de meeste gevallen – kunt u flauwvallen. Dit heet dan het vena cava syndroom. Wanneer u op uw rug ligt dan drukt de baby op uw grote lichaamsslagader. Dit zorgt ervoor dat er minder bloed naar uw hersenen kan stromen, wat weer kan leiden tot flauwvallen.

Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat u flauw gaat vallen tijdens uw zwangerschap zijn onvoldoende voedsel en onvoldoende drinken. Wanneer uw lichaam gedehydrateerd raakt, kan dit zorgen voor een flauwte. Ook oververhitting zou tijdens uw zwangerschap flauwvallen kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen ook andere oorzaken zorgen voor flauwvallen tijdens de zwangerschap. Stel dat u van nature al een lage bloeddruk of bloedarmoede heeft, dan worden de effecten hiervan nog eens extra duidelijk tijdens uw zwangerschap.

Komt het flauwvallen tijdens uw zwangerschap regelmatig voor en gaat het dan gepaard met een verslechterd zicht of met een verminderd spraakvermogen, ga dan bij uw huisarts langs. Ook voor andere symptomen kunt u uiteraard terecht bij uw huisarts. Twijfelt u, dan kunt u beter wel dan niet gaan, het gaat immers om de gezondheid van u en uw kindje. En die wilt u uiteraard niet op het spel zetten.

Wanneer u een flauwte voelt aankomen dan is er wel een trucje wat u kunt toepassen om uw bloed omhoog te pompen. U dient te gaan zitten en uw benen te kruisen. Als u vervolgens uw beenspieren een aantal keren flink aanspant dan wordt uw bloed hard omhoog gepompt. Zo komt er sneller bloed bij uw hersenen waardoor u niet hoeft flauw te vallen tijdens uw zwangerschap. Daarnaast zijn er ook nog enkele middelen die u kunt innemen om uw bloeddruk te verhogen. Hierdoor wordt het bloed sneller rondgepompt waardoor u geen last hoeft te krijgen van flauwtes tijdens uw zwangerschap.

Lees verder over het voorkomen van flauwvallen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Flauwvallen tijdens de zwangerschap

(advertenties)