Flauwvallen voorkomen

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Flauwvallen voorkomen

Het voorkomen van flauwvallen

Wanneer u weet dat u gevoelig bent voor flauwvallen dan kunt u het beste rekening houden met bepaalde factoren. Het is belangrijk te zorgen voor voldoende slaap en rust en een goede fysieke conditie. Het is bovendien van belang stresssituaties zoveel mogelijk te vermijden. Het is ook belangrijk dat u op uw voeding let: vermijd in het bijzonder nicotine, alcohol en cafeďne houdende dranken. Let er bovendien op dat u voldoende zout en suiker consumeert. Er bestaat ook specifieke medicatie om flauwvallen te voorkomen.

Wanneer u vaak flauwvalt doordat u angstig bent doet u er wellicht verstandig aan om te leren hoe u uw adem onder controle kunt houden. U kunt op deze manier voorkomen dat u snel ademt of hyperventileert wanneer u zich angstig voelt.

Wanneer u regelmatig flauwvalt als u lange tijd rechtop staat, probeer dan zo rustig mogelijk recht te staan. Het helpt bovendien om uw bilspieren aan te spannen. Het gedurende lange tijd rechtop staan bemoeilijkt – door de zwaartekracht – de terugstroming van het bloed uit het lichaam naar het hart en daarmee de toevoer naar de hersenen. Uw bloeddruk zakt en er gaat te weinig zuurstof naar de hersenen. Door uw bilspieren aan te spannen – en daarmee ook automatisch uw been- en buikspieren – op het moment dat u voelt dat u gaat flauwvallen, zorgt u ervoor dat het bloed dat in de benen zakte, weer naar uw hoofd wordt teruggepompt.

Wanneer u van plan bent een evenement te bezoeken waar het naar verwachting warm en druk wordt, zorg er dan voor dat u luchtige kleding draagt. Zorg er bovendien voor dat u gedurende de dag voldoende vocht binnenkrijgt, op deze manier kunt u flauwvallen voorkomen. Het is ook verstandig altijd een mueslireep of iets dergelijks in uw tas te hebben tegen de honger.

Flauwvallen is – zoals eerder genoemd – een tijdelijk bewustzijnsverlies als gevolg van een dalende hartslag en een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen. Er bestaan verschillende eenvoudige methoden om uw hartslag te verhogen, bijvoorbeeld door uw handen tegen elkaar te drukken, de vingers in elkaar te haken of een bal in uw hand te klemmen. Deze trucjes zorgen ervoor dat uw bloeddruk automatisch stijgt. Het kruisen van de benen, de voeten op een trapje zetten of hurken zijn ook enkele voorbeelden van eenvoudige methoden om flauwvallen te voorkomen. De trucjes moeten op het juiste moment worden uitgevoerd, namelijk wanneer de eerste symptomen optreden, zoals duizeligheid en plotselinge misselijkheid.

Wanneer u voelt dat u gaat flauwvallen doet u er bovendien verstandig aan de volgende aspecten in acht te nemen. Het is van groot belang om kalm te blijven en afleiding te zoeken. U doet er bovendien verstandig aan niet te blijven staan, maar een plaats te zoeken om te gaan zitten in een zuurstofrijke omgeving.

Wanneer u als buitenstander ziet dat iemand in uw directe omgeving gaat flauwvallen is het met name belangrijk om kalm te blijven en de persoon in kwestie plat te laten liggen met de benen omhoog, in een zuurstofrijke omgeving. Wanneer hij of zij niet volledig bij bewustzijn is, mag u hem of haar niets laten drinken. Deze persoon kan zich dan namelijk verslikken.

Lees verder over het gevoel van flauwvallen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Flauwvallen voorkomen

(advertenties)