Gevoel van flauwvallen

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Gevoel van flauwvallen

Het gevoel van flauwvallen

Duizeligheid en een onbehaaglijk gevoel kunnen het flauwvallen aankondigen. Voordat u gaat flauwvallen voelt u dat u klamme oksels, een bezweet voorhoofd en een natte rug krijgt. U zult bovendien merken dat u minder goed zicht heeft. De kamer waarin u zich bevindt lijkt voor uw ogen te draaien of het is mogelijk zwart of schemerig voor uw ogen. U hoort bovendien een vervelend gesuis in uw oren. Voorafgaand aan het flauwvallen krijgt u bovendien een licht gevoel in uw hoofd. U zult deze gevoelens in de meeste gevallen ongeveer tegelijkertijd ervaren en u zult merken dat u zich steeds zwakker begint te voelen. U voelt dat u niet lekker wordt en de mensen in uw directe omgeving zullen ook aan u zien dat het niet goed met u gaat. U zult namelijk bleek zien en mensen zullen zien – en eventueel voelen – dat u overmatig transpireert.

Sommige mensen zullen voor het flauwvallen bovendien last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Ook deze gevoelens gaan vooraf aan het flauwvallen. U krijgt het gevoel dat u moet overgeven en in sommige gevallen is dit ook daadwerkelijk het geval. Het zal in andere gevallen slechts bij misselijkheid blijven. U kunt mogelijk ook last krijgen van incontinentie en tintelingen in de lippen en/of vingertoppen. Ook deze gevoelens kunnen het flauwvallen aankondigen. Incontinentie gaat in de meeste gevallen gepaard met trekkingen van uw lichaam. U zult mogelijk ook kortademig worden voordat u daadwerkelijk flauwvalt. Of u deze gevoelens ook echt zult ervaren hangt deels af van de oorzaak van het flauwvallen.

Het daadwerkelijke flauwvallen is meestal kortdurend, het duurt soms maar een tiental seconden. In het begin van de bewustzijnsdaling kunnen er enkele schokken optreden in uw ledematen. Voor de mensen in uw directe omgeving kan dit er eng uitzien, er wordt door hen wellicht ten onrechte gedacht aan epilepsie. Het schokken van de ledematen is voor u niet gevaarlijk.

Wanneer u flauw bent gevallen, komt u normaal gesproken binnen maximaal drie minuten weer bij bewustzijn. U zult merken dat u zich slap voelt en u zult moeite hebben met opstaan. Uw lichaam moet langzaam herstellen en u doet er dan ook verstandig aan even rustig te blijven liggen. Op deze manier voorkomt u dat u opnieuw uw bewustzijn verliest.

Wanneer u uiteindelijk opstaat is het van belang dat u dit rustig doet. Nadat u bent opgestaan zult u het gevoel van flauwvallen wellicht opnieuw ervaren. Het gevoel van flauwvallen duidt er niet op dat u opnieuw gaat flauwvallen. Deze gevoelens, van onder meer misselijkheid en vermoeidheid, vertoont uw lichaam om weer te herstellen. U zult wellicht ook merken dat u gaat trillen, een gevoel dat gepaard gaat met een flinke wisseling van de gevoelstemperatuur. Voordat u flauw valt zult u het namelijk erg warm hebben en overmatig gaan zweten, nadat u bent bijgekomen zult u het juist koud hebben. U zult wellicht nog enkele minuten na het bijkomen misselijk en bleek zijn. Het kan enige tijd duren voordat u zich weer volledig de oude voelt.

Lees verder over hyperventilatie en flauwvallen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Gevoel van flauwvallen

(advertenties)