Hyperventilatie

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Hyperventilatie en flauwvallen

Hyperventilatie en flauwvallen

Van hyperventilatie is sprake wanneer u teveel ademhaalt. Wanneer u bang bent, in paniek of oververmoeid bent of wanneer u in een stressvolle situatie zit, dan kunt u gaan hyperventileren. Ook wanneer u uzelf erg inspant of wanneer u onder psychische druk staat, kan hyperventilatie plaatsvinden. Door een overdosis aan aspirine en door het verblijven op grote hoogten kunt u ook gaan hyperventileren. Het is zo dat iedereen last kan krijgen van hyperventilatie. De een zal er echter vaker last van hebben dan de ander. Wat u altijd moet onthouden is dat – hoe eng en vervelend hyperventilatie ook is – het niet gevaarlijk is.

Wanneer u ademhaalt dan ademt u zuurstof in en koolstofdioxide uit. Wanneer u hyperventileert dan haalt u heel snel adem. Hierdoor daalt de zuurstofwaarde in uw bloed waardoor het minder zuur wordt. Dit zorgt er dan weer voor dat u zich duizelig kunt gaan voelen.

Voor veel mensen is hyperventilatie erg beangstigend. Het lijkt namelijk alsof u te weinig zuurstof binnenkrijgt. Dit is echter niet het geval, want u ademt juist meer zuurstof in dan normaal. U zult dus ook zeker niet stikken doordat u te weinig zuurstof binnenkrijgt. Veel mensen zijn daarnaast bang om flauw te vallen tijdens een aanval van hyperventilatie. In theorie komt dit echter zeer zelden voor. Dit komt doordat hyperventilatie een angstreactie is. Uw lichaam zal als gevolg van deze angstreactie veel adrenaline gaan aanmaken. En adrenaline is een activator die ervoor zorgt dat u wakker en alert blijft.

Toch kan hyperventilatie u wel het gevoel geven dat u gaat flauwvallen. Het is dus wel degelijk van belang dat u probeert om de hyperventilatie zo snel mogelijk weg te krijgen, omdat u het gevoel van flauwvallen tijdens hyperventilatie uiteraard niet meer wilt voelen. Om te stoppen met hyperventileren is het van belang dat u het ontstane tekort aan koolzuur weer aanvult. Om dit te kunnen doen, dient u langzaam en oppervlakkig adem te halen. Het is ook goed om uw adem even in te houden.

In de praktijk werkt het niet altijd om kalm te blijven wanneer u aan het hyperventileren bent, omdat het lastig is om in een dergelijke situatie kalm en rustig te blijven. U kunt dan gebruik maken van een plastic zakje. Wanneer u dit voor uw mond en neus houdt, en hierin in- en uitademt, kunt u rustiger ademhalen. Het koolzuurgehalte in uw bloed zal binnen enkele minuten flink toenemen waardoor u weer rustig en in een normaal tempo kunt ademhalen. Hierdoor zal ook het gevoel van flauwvallen tijdens hyperventilatie weer wegtrekken.

Wanneer u niet in een zakje wilt ademen dan kunt u ook bij de apotheek een speciaal inhalatieapparaat halen. Dit kleine hulpmiddel heeft vele gangetjes die ervoor zorgen dat de weerstand wordt verhoogd. Het is dan ook moeilijk om heel snel adem te halen. Omdat het apparaatje erg klein is, kunt u het gemakkelijk overal mee naar toe nemen. U hoeft dus niet bang te zijn om een aanval van hyperventilatie te krijgen. Ook kunt u het gevoel van flauwvallen tijdens hyperventilatie tegengaan door dit apparaatje direct te gebruiken bij een aanval.

Lees verder over lage bloeddruk en flauwvallen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Hyperventilatie en flauwvallen

(advertenties)