Lage bloeddruk

U bevindt zich hier: Flauwvallen Ľ Lage bloeddruk en flauwvallen

Lage bloeddruk en flauwvallen

De bloeddruk van een volwassene die gezond is, heeft gemiddeld een waarde van 120 over 80. Soms is de bloeddruk echter een stuk lager. Het lichaam is dan eigenlijk niet in staat om fatsoenlijk te functioneren. Het bloed kan dan niet snel en accuraat genoeg door uw lichaam worden gepompt. Mensen die last hebben van een lage bloeddruk, hebben dan ook vaak een bloeddruk rond de 90 over 60. Een lage bloeddruk kan bij alle leeftijden optreden. Het is dus niet zo dat bijvoorbeeld alleen ouderen last kunnen krijgen van een lage bloeddruk.

De oorzaak van een lage bloeddruk is vaak dat de hoeveelheid vocht in uw lichaam vermindert. Maar ook een verminderde werking van uw hart of een verstopping in uw aderen kan een lage bloeddruk veroorzaken. Wanneer uw bloed zich tijdens het terugstromen ophoopt in aderen die zijn uitgezet, dan kan dit ook zorgen voor een lage bloeddruk. Daarnaast kunnen ook uitdroging, bloedverlies, alcohol, bepaalde medicijnen, letsel, allergische reacties en hartritmestoornissen een lage bloeddruk veroorzaken. Soms is er zelfs niet eens een reden te vinden waarom iemand een lage bloeddruk heeft.

Een lage bloeddruk kan ervoor zorgen dat mensen flauwvallen. Wanneer u een lage bloeddruk heeft en u staat op, dan kunt u zich duizelig voelen. Doordat u te snel opstaat, komt er niet voldoende bloed in uw hersenen. Dan treedt het automatische beschermingssysteem van uw lichaam in werking, dat als gevolg heeft dat u flauwvalt. Het is in een dergelijk geval belangrijk dat u ervoor zorgt dat er voldoende bloed in uw hersenen kan komen. Het beste kunt u dan ook op de grond gaan liggen met uw benen omhoog. U doet er ook goed aan om dan een tijdje te blijven liggen voordat u weer opstaat. Wanneer u op gaat staan is het van belang dat u dit heel rustig doet. U wilt immers niet dat u direct weer duizelig wordt nadat u bent opgestaan. Het is vaak zo dat de duizeligheid verdwijnt zodat u niet zult flauwvallen door uw te lage bloeddruk.

Wanneer u een lage bloeddruk heeft dan is er nog een omstandigheid waarin u kunt flauwvallen. Deze omstandigheid is extreme hitte. Bij extreme hitte zal het bloed in uw aderen naar uw huid stromen. Het doel hiervan is dat uw lichaam afkoelt, om te kunnen blijven functioneren in de extreme hitte. Het is echter wel zo dat het bloed niet voldoende meer in uw hart en hersenen gaat komen, waardoor u flauw kunt vallen.

Er is wel iets wat u kunt doen om uw lage bloeddruk te verhogen, waardoor u minder vaak zult flauwvallen of in het geheel niet meer zult flauwvallen. U kunt gaan bewegen om uw hart en bloedvaten te trainen. Hierdoor gaat de bloeddruk omhoog, waardoor bloed gemakkelijker in uw hersenen kan komen. Medicijnen worden vaak alleen gegeven aan mensen die erge klachten hebben. Om deze medicijnen te krijgen, zult u langs moeten gaan bij een medisch specialist.

Lees verder over oorzaken van flauwvallen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen Ľ Lage bloeddruk en flauwvallen

(advertenties)