Oorzaken

U bevindt zich hier: Flauwvallen Ľ Oorzaken van flauwvallen

Oorzaken van flauwvallen

Er zijn meerdere oorzaken van flauwvallen aan te wijzen. De ene oorzaak is minder onschuldig dan de andere. Sommige oorzaken van flauwvallen zijn niet op eenvoudige wijze uit te leggen, andere weer wel. Er zijn echter ook oorzaken van onverklaarbaar flauwvallen. Deze oorzaken zijn in sommige gevallen erg gevaarlijk. Het is dan ook zeer sterk aan te raden om een arts te raadplegen wanneer u regelmatig flauwvalt of wanneer u eens zonder verklaarbare reden uw bewustzijn heeft verloren.

U kunt bijvoorbeeld flauwvallen doordat u te snel opstaat. Er stroomt op dat moment niet genoeg bloed naar uw hersenen, waardoor u flauw zult vallen. Dit komt doordat al het bloed op zo'n moment naar uw benen stroomt. Wanneer u zit of ligt, is het van belang niet te snel overeind te komen. Het is het beste om eerst rechtop te gaan zitten en uw hoofd rustig recht te draaien. Vervolgens kunt u rustig opstaan. Een andere oorzaak van flauwvallen kan zijn dat u langdurig staat. Een tip voor u is dat u regelmatig uw kuitspieren en uw bovenbeenspieren even spant en ontspant en uw tenen beweegt. Op deze manier kunt u de doorbloeding van uw lichaam bevorderen waardoor u niet zo gauw flauw zult vallen doordat u te lang heeft gestaan.

Een andere oorzaak van flauwvallen kan oververhitting zijn. Vooral tijdens de hete periode op zomerse dagen (zo rond twaalf uur ís middags) kunnen veel mensen last krijgen van de hitte waardoor ze kunnen flauwvallen. Een andere oorzaak van flauwvallen ligt bij het te weinig eten en drinken. Vooral gecombineerd met hitte kan een tekort aan eten en drinken zorgen voor het verliezen van het bewustzijn.

Wat ook een oorzaak van flauwvallen kan zijn, is een emotionele schok. Krijgt u bijvoorbeeld slecht nieuws te horen of maakt u een ongeluk mee dan kan een gevolg hiervan zijn dat u flauwvalt. Dit komt dan doordat u ergens zo van schrikt dat uw hersenen dit niet zo snel als normaal kunnen verwerken. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin u naar adem moet happen vanwege wat u ziet of hoort. De bloedtoevoer naar uw hersenen wordt dan tijdelijk onderbroken, waardoor u flauwvalt. Wanneer u een ongeluk meemaakt dan kunnen ook de pijn en eventueel het bloed dat u ziet ervoor zorgen dat u het bewustzijn verliest.

Buiten de hierboven genoemde factoren kunnen ook uitputting, stress, ziekte, een abnormaal hartritme en medicijnen die u gebruikt leiden tot flauwvallen. Bovendien zijn er ook nog bepaalde omstandigheden die bekend staan om het hoge flauwvalrisico. Zo vallen veel mensen flauw nadat zij zich enorm hard hebben ingespannen, wanneer zij in een warme omgeving zijn of na een slechte nachtrust.

Bij vrouwen kan flauwvallen ook voorkomen tijdens de menstruatie of tijdens de zwangerschap. Wanneer u een tijdje niet gegeten heeft dan kunt u ook het bewustzijn verliezen. Sommige mensen vallen flauw nadat zij lang hebben stilgestaan en opeens weer moeten bewegen. Het is van belang dat u weet in welke situaties u flauw zou kunnen vallen. Stel dat u weet dat u niet tegen de hitte kunt dan weet u dat u saunaís en tropische vakantiebestemmingen het beste kunt mijden.

Lees verder over pijn en flauwvallen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen Ľ Oorzaken van flauwvallen

(advertenties)