Pijn en flauwvallen

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Pijn en flauwvallen

Pijn en flauwvallen

Sommige mensen vallen flauw door de pijn die zij op een bepaald moment voelen. Door het ervaren van pijn worden de bloedvaten in uw lichaam een stuk wijder. Het bloed zal dan naar beneden zakken, waardoor er minder bloed in uw hersenen komt. Dit zorgt er dan ook weer voor dat er te weinig zuurstof in uw hersenen terecht komt. Het gevolg hiervan is dat u kunt flauwvallen. Het is dus mogelijk om flauw te vallen doordat u pijn heeft. Dit hoeft niet per se lichamelijke pijn te zijn, het kan ook om geestelijke pijn gaan. Wanneer u slecht nieuws te horen krijgt dan doet dit ook pijn. Dit geeft hetzelfde effect als bij lichamelijke pijn: uw bloedvaten worden wijder, uw bloed zakt naar beneden en er komt minder bloed in uw hersenen. Dit leidt dan in veel gevallen weer tot flauwvallen.

Flauwvallen zelf doet meestal geen pijn. Zoals besproken bij de symptomen van flauwvallen, kunt u last krijgen van een zweterig lichaam en troebel zicht. Deze twee symptomen doen allebei geen pijn. Wanneer de kamer lijkt te draaien voor uw ogen zult u ook geen pijn ervaren. Het is alleen een erg ongemakkelijk gevoel, maar van echte pijn is geen sprake. Ook van de symptomen misselijkheid, tintelingen en bleekheid zult u geen pijn ondervinden.

Andere symptomen die genoemd zijn, zoals hoofdpijn en suizingen in het oor doen uiteraard wel pijn. Wanneer u bent flauwgevallen dan kan het zo zijn dat uw ledematen gaan schudden en dat uw lijf trekkingen vertoont. Dit op zich doet ook geen pijn. Wat wel pijn doet is als u ergens langs schaaft of ergens tegenaan stoot. Omdat u op het moment zelf flauwvalt, zult u deze pijn in eerste instantie niet voelen. Wanneer u echter weer bijkomt dan zult u de pijn wel ervaren die door het flauwvallen is ontstaan.

Zoals gezegd zult u aan het flauwvallen zelf geen pijn overhouden. Het is een verdedigingsreactie van uw lichaam en dit levert geen pijnlijke situatie op. Toch is het wel degelijk vervelend als u zich pijn doet wanneer u flauwvalt. U doet er dus goed aan om – wanneer u een flauwte voelt aankomen – een plek te zoeken waar u zich niet kunt bezeren als u daadwerkelijk flauwvalt. Vermijd daarom zoveel mogelijk plekken met scherpe randen en hoeken waaraan u zich kunt bezeren. Is het niet mogelijk om weg te komen van een plek met scherpe hoeken en scherpe randen, dan kunt u het beste gaan zitten of liggen om te voorkomen dat u zich pijn doet bij het flauwvallen.

Lees verder over spontaan flauwvallen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen » Pijn en flauwvallen

(advertenties)