Spontaan flauwvallen

U bevindt zich hier: Flauwvallen Spontaan flauwvallen

Spontaan flauwvallen

Het kan gebeuren dat u spontaan flauwvalt. Wanneer u weet wat hier de oorzaak van is dan hoeft u niet naar de dokter. U weet bijvoorbeeld van uzelf dat u niet zo goed tegen hitte kunt dus u weet dat u spontaan flauw kunt vallen in een benauwde ruimte. Of misschien weet u van uzelf dat u niet tegen bloedprikken kan. Mocht u in een ziekenhuis bloed laten prikken, dan weet u dat u spontaan kunt flauwvallen. Misschien is het zo dat u weet dat u een verhoogd risico op spontaan flauwvallen heeft wanneer u net heeft gegeten. Ook dan is er geen reden om een arts te raadplegen.

Valt u echter regelmatig spontaan flauw en heeft u geen idee waar dit vandaan komt dan is het raadzaam om wel een arts te raadplegen. Er zijn namelijk een aantal ernstigere dingen waardoor spontaan flauwvallen wordt veroorzaakt. Hierbij kunt u denken aan diabetes, hartfalen of andere aandoeningen.

Wanneer u diabetes heeft dan kunt u last hebben van een lage bloeddruk. Wanneer uw bloeddruk als gevolg hiervan te laag is dan is de bloeddoorstroming in uw lichaam verminderd. Er zal dan minder bloed in uw hersenen en longen terecht komen. Het gevolg hiervan is dat u zich moe en futloos gaat voelen. Daarnaast kunt u zich duizelig voelen, last krijgen van concentratiestoornissen en u kunt spontaan flauwvallen.

Hoewel het niet heel gevaarlijk is om spontaan flauw te vallen door diabetes, is het toch niet echt wenselijk. Bovendien wordt uw dagelijkse leven hierdoor benvloed, omdat u zomaar flauw kunt vallen. Het is dus raadzaam om altijd bij een arts navraag te doen wanneer u diabetes heeft of vermoedt dat u diabetes heeft.

Een andere al eerder genoemde factor die kan meespelen bij spontaan flauwvallen is hartfalen. Het kan zo zijn dat uw hart niet genoeg bloed door uw lichaam pompt. Deze vorm van hartfalen is de vorm van hartfalen die het meeste voorkomt. Uw hart heeft twee pompen, eentje voor de longen en eentje voor de rest van uw lichaam. Doet n van beide pompen het niet meer dan kan uw lichaam niet meer voldoende zuurstof door uw lijf pompen. Als de zuurstof uw hersenen niet meer bereikt, zult u dus spontaan flauwvallen.

Misschien kent u het wel: iemand zegt tegen u dat u even moet gaan zitten omdat hij u iets wil vertellen. Dit is niet voor niets. U kunt namelijk spontaan flauwvallen door een plotselinge heftige emotie of pijn. Wanneer iemand u slecht nieuws komt brengen, is het dan ook aan te raden om te voldoen aan het verzoek en om te gaan zitten. De schrikreactie die u ervaart zorgt er in zon geval voor dat de bloedvaten in uw lichaam wijder worden. Het bloed zakt dan naar beneden waardoor uw hersenen niet genoeg bloed meer krijgen. Dit zal resulteren in het feit dat u spontaan flauwvalt. In een dergelijk geval worden uw bloedvaten wel heel snel weer smaller, waardoor u binnen een aantal minuten weer bijkomt.

Lees verder over symptomen van flauwvallen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen Spontaan flauwvallen

(advertenties)