Wat te doen bij flauwvallen

U bevindt zich hier: Flauwvallen Ľ Wat te doen bij flauwvallen

Wat te doen bij flauwvallen

Het gebeurt regelmatig dat er iemand flauwvalt. Niet iedereen weet wat hij of zij dan moet doen. Toch is het belangrijk dat u weet wat u moet doen als iemand in uw omgeving flauwvalt. Daarnaast is het van belang dat u weet hoe u moet handelen wanneer u zelf bent flauwgevallen.

Wanneer u aan voelt komen dat u flauw gaat vallen, is het aan te raden om plat op uw rug te gaan liggen. Wanneer u ervoor zorgt dat uw benen iets hoger komen te liggen dan uw hoofd dan wordt de bloedtoevoer naar de hersenen verbeterd. Geeft iemand anders aan dat hij of zij flauw gaat vallen, help hem of haar dan om plat op zijn of haar rug te gaan liggen. Ook hier geldt weer dat de benen iets hoger dan het hoofd moeten komen te liggen zodat de bloedtoevoer naar de hersenen beter verloopt.

Soms is het mogelijk om een flauwte bij iemand te zien aankomen. De meeste mensen zien namelijk bleek en bezweet voor ze flauw gaan vallen. Bovendien zijn de meeste mensen ook duizelig, waardoor ze een beetje draaierig lopen. Wanneer u dit ziet aankomen dan doet u er goed aan om diegene op te vangen zodat hij of zij geen smak op de grond maakt. Het beste kunt u de flauwvallende persoon onder zijn of haar armen opvangen en een onderarm bij de pols beetpakken. Door de persoon tegen u aan te houden en langzaam naar een hurkzit te gaan, kunt u het slachtoffer voorzichtig op de grond leggen. Ook hier geldt weer dat de benen iets hoger dan het hoofd moeten komen te liggen.

Het komt ook vaak voor dat de betreffende persoon al flauw is gevallen. Ook dan zijn er dingen die u kunt doen. Het eerste wat belangrijk is, is om de ademhaling te controleren. Om dit te doen kunt u het hoofd van het slachtoffer naar achteren kantelen om de luchtweg vrij te maken. Het beste kunt u met uw ene hand op het voorhoofd drukken en met uw andere hand de kin van het slachtoffer iets omhoog te tillen. Wanneer de patiŽnt weer normaal adem haalt dan kunt u hem of haar in de stabiele zijligging leggen. Komt het slachtoffer na twee minuten nog niet bij, schakel dan zo snel mogelijk medische hulp in.

Mocht het slachtoffer kleding dragen die rond de nek knelt Ė bijvoorbeeld een sjaal Ė dan kunt u deze het beste los maken. Het is ook van belang dat er niet te veel mensen om het slachtoffer heen staan, zodat er voldoende frisse lucht beschikbaar is. Het beste kunt u ook iets vochtigs op het voorhoofd van het slachtoffer leggen, zoals een nat washandje of een andere natte doek. Het is erg belangrijk dat het slachtoffer de kans krijgt om rustig bij te komen. Het is dan ook het beste om het slachtoffer een minuut of tien op de grond te houden, dit kan zowel liggend als zittend wanneer de patiŽnt hiertoe in staat is. Het slachtoffer stelt het ook vaak op prijs om wat te drinken te krijgen. Geef hem of haar dit echter niet wanneer hij of zij nog niet volledig bij bewustzijn is, want dit kan tot verslikking leiden.

Klik hier om verder te praten met lotgenoten over flauwvallen -->

U bevindt zich hier: Flauwvallen Ľ Wat te doen bij flauwvallen

(advertenties)